Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Tosty bananem i masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na te grzanki Elvisa pochodzi z książki Nigelli Lawson „Niella gryzie”. Znalazł się, nie przez przypadek, w rozdziale zatytułowanym „Trochę kiczu”

Tosty bananem i masłem orzechowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tosty bananem i masłem orzechowym

 

  • 2 kromki pieczywa tostowego (u mnie pełnoziarniste)
  • 1 nieduży, dojrzały banan
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 łyżka masła klarowanego do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Tosty bananem i masłem orzechowym
Umytego banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Pieczywo tostowe wkładamy do tostera i nieco rumienimy. Jedną kromkę pieczywa tostowego smarujemy rozgniecionym bananem, a drugą masłem orzechowym. Składamy i kładziemy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażymy kilka minut z każdej strony, aż grzanki się zarumienią. Zdejmujemy z patelni, przekrajamy na pół i zjadamy na ciepło.To mało skomplikowane i mało zdrowe danie jest dla mnie kwintesencją Nigelli. Potrawa, którą je się rękoma, potrawa, która brudzi palce. Potrawa bardzo prosta, a jednak zadziwiająca smakiem. Nigella nigdy nie wstydzi się inspiracji, zawsze podaje źródło przepisu. Grzanki z bananem i masłem orzechowym, to było jedno z ulubionych dań prawdziwego króla kiczu- Elvisa.
Tosty bananem i masłem orzechowym
Jedną grzankę smarujemy masłem orzechowym a drugą bananem
Tosty bananem i masłem orzechowym
Po złożeniu podsmażamy na rozgrzanej patelni

Tagi:

pieczywo tosty