WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 907]

Tosty śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najbardziej tradycyjna i popularna wersja tostów z wędliną i serem. Jednak ja użyłam domowej wędliny wędzonej dzięki czemu tosty mają fajny aromat wędzonki oraz dodatkowo dodałam pomidora.

Tosty śniadaniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tosty śniadaniowe

 

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki sera
  • 2 plasterki wędzonej wędliny domowej
  • 2 plasterki pomidora
  • sól,pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Tosty śniadaniowe

ETAP 1:

Na desce do krojenia ułożyć kromki chleba tostowego. 2 kromki posmarować z jednej strony masłem i ułożyć masłem na desce.

Na tych kromkach położyć po plasterku sera żółtego. Na serze ułożyć po plasterku wędliny. Na wędlinie ułożyć po plasterku pomidora. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć znów po plasterku sera. Jeśli ser i wędlina są większe niż kromki chleba to należy je dociąć tak aby były nieco mniejsze niż kromki. Przyłożyć 2 pozostałymi kromkami chleba tostowego i posmarować je z wierzchu masłem.

Tak przygotowane tosty/kanapki włożyć do nagrzanego opiekacza, zamknąć go i piec tosty ok. 3-4 minuty na złoty kolor. Po upieczeniu tosty wyjąć z opiekacza i przekroić na trójkąty.

Podawać z ketchupem.

Tosty śniadaniowe
Tosty złożone i włożone do opiekacza przed upieczeniem
Tosty śniadaniowe
Tosty po złożeniu przed włożeniem do opiekacza
Tosty śniadaniowe
Tosty po nałożenia jednej warstwy sera i wędliny
Tosty śniadaniowe
Kromki chleba tostowego posmarowane z jednej strony masłem po nałożeniu pierwszej warstwy sera