Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Tosty z dodatkami na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do tego rodzaju kanapek nadaje się świeże pieczywo jak i to podeschnięte. Dodatki mogą być dowolne, czym bardziej urozmaicone tym więcej radości z jedzenia.

Tosty  z dodatkami na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tosty z dodatkami na ciepło

 

  • 4 kromki tostowego chleba
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • plaster pomidora
  • plaster wędliny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki do osuszania

Sposób przygotowania:

Tosty z dodatkami na ciepło
Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i bełtamy. Ser ścieramy na tarce. Umytego pomidora obieram ze skórki i tniemy dość gruby plaster. Wędlina najlepiej chuda, grubość porcji dowolna. Pierwszą kromkę maczamy w jajku przekładamy na deskę i układamy na niej pomidora lub wędlinę i każdy posypujemy serem. Przykrywamy drugą kromką namoczoną również w jajku. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, układamy kanapki i przyciskamy pokrywką ( mniejszą niż średnica patelni) aby kromki się skleiły, a nadzienie dobrze zagrzało. Gdy się podpiecze obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez przykrycia. Wykładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Tosty  z dodatkami na ciepło
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Tosty  z dodatkami na ciepło
Każdą kromkę maczamy w doprawiony jajku.
Tosty  z dodatkami na ciepło
Nakładamy dodatki, a następnie posypujemy serem.
Tosty  z dodatkami na ciepło
Podczas smażenia przyciskamy pokrywką, aby dobrze się skleiły.