Sposób przygotowania:
Tradycyjna babka ucierana
1. Masło roztop na wolnym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Sypkie składniki wymieszaj ze sobą. Białka odłącz od żółtek.
2. Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Zimne masło porcjami wlewaj do masy jajecznej. Po łyżce dodawaj sypkie produkty. Delikatnie mieszaj.
3. Białka ubij na sztywno i dodawaj porcjami do ciasta. Dokładnie połącz składniki. 4. Formę z kominem o średnicy 22cm wysmaruj masłem. Wlej do niej przygotowaną masę. Rozgrzej piecyk do 160°C i włóż ciasto na 40 minut. Po ostygnięciu posyp babkę cukrem pudrem.
2. Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Zimne masło porcjami wlewaj do masy jajecznej. Po łyżce dodawaj sypkie produkty. Delikatnie mieszaj.
3. Białka ubij na sztywno i dodawaj porcjami do ciasta. Dokładnie połącz składniki. 4. Formę z kominem o średnicy 22cm wysmaruj masłem. Wlej do niej przygotowaną masę. Rozgrzej piecyk do 160°C i włóż ciasto na 40 minut. Po ostygnięciu posyp babkę cukrem pudrem.
zewa