rozgotowana

rozgotowana

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tradycyjna babka ucierana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na przygotowanie tej babki potrzebujemy zaledwie 30 minut. Przekonaj się, że tradycyjna babka wielkanocna to podstawa.

Tradycyjna babka ucierana

Składniki:

Tradycyjna babka ucierana

 

  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1 szklanka màki pszennej
  • 1 szklanka màki ziemniaczanej
  • 1 masło
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tradycyjna babka ucierana
1. Masło roztop na wolnym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Sypkie składniki wymieszaj ze sobą. Białka odłącz od żółtek.



2. Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Zimne masło porcjami wlewaj do masy jajecznej. Po łyżce dodawaj sypkie produkty. Delikatnie mieszaj.



3. Białka ubij na sztywno i dodawaj porcjami do ciasta. Dokładnie połącz składniki.

4. Formę z kominem o średnicy 22cm wysmaruj masłem. Wlej do niej przygotowaną masę. Rozgrzej piecyk do 160°C i włóż ciasto na 40 minut. Po ostygnięciu posyp babkę cukrem pudrem.