edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Tradycyjna sałatka jarzynowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Czyli taka, którą wszyscy lubią i każdy robi inaczej

Tradycyjna sałatka jarzynowa. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tradycyjna sałatka jarzynowa.

 

  • 3-5 marchewek (w zależności od wielkości)
  • duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 3 jajka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • kawałek pora (biała część)
  • 2 jabłuszka (najlepiej kwaśnie)
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej (Kamis)
  • majonez (Dekoracyjny Winiary) w ilości jaką kto preferuje
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tradycyjna sałatka jarzynowa.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki. Oddzielnie ugotować jajka na twardo, wystudzić, obrać ze skorupki. Pora oczyścić, umyć. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Groszek konserwowy osączyć z zalewy. Wszystkie składniki pokroić w równej wielkości kostkę, dodać osączony groszek, posiekaną natkę, musztardę i majonez. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. W wersji luksusowej dodaję jeszcze kilka posiekanych grzybków marynowanych.
Tradycyjna sałatka jarzynowa.
Warzywa przygotowane do dalszej obróbki (krojenia).
Tradycyjna sałatka jarzynowa.
Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do miski, dodajemy groszek, natkę i przyprawy.