2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Tradycyjna zebra

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pamieta jeszcze ktoś to tradycyjne puszyste ciasto z oranżadą ? Ja o niej na długo zapomniałam,trzeba było przypomnieć sobie jej smak:)

Tradycyjna zebra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjna zebra

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek wiejskich
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao+3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Tradycyjna zebra
Całe jajka wbijamy do dużej miski ,wsypujemy cukier i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach aż uzyskamy puszystą jajeczną pianę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy wlewamy po pół szklanki oleju i oranżady wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji,nastepnie wlewamy resztę oleju z oranżadą i wymieszać. Z powstałego ciasta odlać 1/3 masy i dodać kakao wymieszać,a do reszty dodać trzy łyżki mąki pszennej i również wymieszać. Część jasnego ciasta wylać do standardowej blaszki lub dużej formy keksowej 39/12 cm wyłożonej papierem pergaminowym na to troszkę ciasta ciemnego i znów jasne az do skończenia, wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut w temp 180* Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować dowolnie ja posypałam cukrem pudrem po wierzchu.
Tradycyjna zebra
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Tradycyjna zebra
mieszamy z mąką oranżadą odlewamy 1/3 ciasta
Tradycyjna zebra
do odlanej mniejszej częsci dodajemy kakao
Tradycyjna zebra
wylewamy na przemian ciasto do formy i pieczemy