Sposób przygotowania:
Tradycyjna zupa ogórkowa
Przygotować wywar gotując mięso wraz z kostka bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do wywaru dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać i podsmażyć z pokrojonym w krążki porem. Po chwili dodać starte ogórki.
Całość dusić około 10 minut. Przełożyć do garnka, gdy warzywa w zupie będą już miękkie. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę oraz posiekany koperek.
Zupę doprawić do smaku. Można dolać wody po ogórkach, gdy jest za mało kwaśna lub cukru, gdy jest odwrotnie.
Całość dusić około 10 minut. Przełożyć do garnka, gdy warzywa w zupie będą już miękkie. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę oraz posiekany koperek.
Zupę doprawić do smaku. Można dolać wody po ogórkach, gdy jest za mało kwaśna lub cukru, gdy jest odwrotnie.