Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa
Żeberka umyć w zimnej wodzie, wsadzić go garnka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 45min., zebrać szumy, po czym lekko posolić wodę, dodać listek i ziele, i gotować jeszcze przez około 10 min. Podczas gotowania mięsa należy obrać warzywa i zetrzeć na tarce na dużych oczkach (oprócz ziemniaków). Ogórki również trzemy na tarce na dużych oczkach (osobiście biorę 1 słoik 1l i pół drugiego, ale wszystko zależy od wielkości ogórków). Starte warzywa dodajemy do garnka. Mieszamy. Wrzucamy ogórki razem z sokiem, który puściły, kostkę rosołową. Gotować do miękkości warzyw.
W osobnym garnku ugotować obrane wcześniej ziemniaki. Nie robić tego wcześniej, niż po wrzuceniu warzyw.
Kiedy zupa zacznie się gotować sprawdzić smak i w razie potrzeby dotrzeć trochę ogórków, doprawić do smaku. W tym momencie możemy dodać do zupy odcedzone ziemniaki. Do szklanki wsypać 1 łyżkę mąki krupczatki i rozrobić w wodzie, po czym wlać do zupy. Zagotować. Na koniec wlewamy śmietankę, ja daję słodką, zupa wtedy staje się trochę łagodniejsza. Po dodaniu śmietany należy zupę zagotować i sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
W osobnym garnku ugotować obrane wcześniej ziemniaki. Nie robić tego wcześniej, niż po wrzuceniu warzyw.
Kiedy zupa zacznie się gotować sprawdzić smak i w razie potrzeby dotrzeć trochę ogórków, doprawić do smaku. W tym momencie możemy dodać do zupy odcedzone ziemniaki. Do szklanki wsypać 1 łyżkę mąki krupczatki i rozrobić w wodzie, po czym wlać do zupy. Zagotować. Na koniec wlewamy śmietankę, ja daję słodką, zupa wtedy staje się trochę łagodniejsza. Po dodaniu śmietany należy zupę zagotować i sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.