Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z makaronem
Do garnka wkładamy umytą porcję rosołową i zalewamy wodą, solimy do smaku. Całość zagotowujemy i zbieramy z wierzchu ścięte białko, aby zupa była klarowna. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do garnka razem z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotujemy aż warzywa będą miękkie i otrzymamy ładny klarowny wywar. Wyciągamy porcję oraz warzywa,( pozostawiam marchewkę lub wyciągam i kroję w kostkę, i dodaję do zupy już na talerzu tak jak do rosołu). Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i po zagotowaniu wlewam zawiesinę przygotowaną z mąki pszennej i trochę wody, gotujemy aby zupa zgęstła. Zdejmujemy z ognia przyprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem oraz dodajemy śmietankę. Podajemy z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie. Możemy też dodać posiekaną natkę pietruszki lub listki bazylii.