domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Tradycyjne kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepszy przepis na kluski śląskie, które idealnie pasują z sosem lub z dodatkiem skwarek. Tradycyjna kuchnia polska

Tradycyjne kluski śląskie

Składniki:

Tradycyjne kluski śląskie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne kluski śląskie
Ziemniaki dokładnie wyszorować, zalać zimną wodą i ugotować w mundurkach z dodatkiem 1 łyżki soli. Po ugotowaniu ziemniaki wystudzić i obrać. Do dużej miski przecisnąć ziemniaki przez praskę lub dokładnie je ugnieść. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części, 1/4 rozsmarować na pozostałych częściach. Puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, tak, żeby dorównywała objętościowo całemu pustemu miejscu, dodać jajko i dużą szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto. W dużym garnku zagotować wodę, którą należy osolić i dodać łyżkę oleju. Formować z ciasta małe kuleczki, lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. Wrzucać na wrzątek i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Najlepsze z sosem lub skwarkami