Sposób przygotowania:
Tradycyjne kluski śląskie
Ziemniaki dokładnie wyszorować, zalać zimną wodą i ugotować w mundurkach z dodatkiem 1 łyżki soli. Po ugotowaniu ziemniaki wystudzić i obrać. Do dużej miski przecisnąć ziemniaki przez praskę lub dokładnie je ugnieść. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części, 1/4 rozsmarować na pozostałych częściach. Puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, tak, żeby dorównywała objętościowo całemu pustemu miejscu, dodać jajko i dużą szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto. W dużym garnku zagotować wodę, którą należy osolić i dodać łyżkę oleju. Formować z ciasta małe kuleczki, lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. Wrzucać na wrzątek i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Najlepsze z sosem lub skwarkami