Sposób przygotowania:
Tradycyjne pączki z różąETAP 1
CIASTO:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko delikatnie podgrzewamy. W połowie letniego mleka rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 4 łyżki mąki.
Przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Między czasie jajka, żółta i pozostały cukier ubijamy na puch. Masło rozpuszczamy i studzimy.
ETAP 2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka, sól, pozostałe mleko oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
W połowie wyrabiania do ciasta dodajemy masło. Ciasto wyrabiany około 15-20 minut, na ile starczy nam siły:).
Gotowe powinno odchodzić od ręki, a jego konsystencja powinna być nieco rzadsza niż na tradycyjne ciasto drożdżowe.
ETAP 3
Tak przygotowane ciasto przykrywamy i pozostawimy na około 1 godzinę w cieple do wyrośnięcia.
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto delikatnie wałkujemy na grubość około 1,5- 2 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła.
Tak uformowane „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie rozgrzewany tłuszcz.
ETAP 5
Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Pączki wrzucamy stroną wyrośniętą do dołu.
Smażymy je po około 2 minuty z każdej strony do zrumienienia.
Gotowe wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku.
Jeszcze ciepłe napełniamy konfiturą różaną, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
ETAP 6
LUKIER:
Mleko przelewamy do miseczki. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder, do momentu uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem pączki. Na lukier wykładamy skórkę. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
gusia1000