Sposób przygotowania:
Dyniowe pączki z różą
Masło topimy. Studzimy. Mleko (szklankę) delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Rozczyn dokładnie mieszamy i pozostawimy do podrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy część mąki, jajko, żółtka, dynię, sól i pozostały cukier. Zagniatamy ciasto około 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Jeśli ciasto jest dość gęste dodajemy mleko. Pod koniec wyrabiania wlewamy tłuszcz oraz alkohol. Zagniatamy całość jeszcze ok 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki i naczynia. Tak przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyrasta około 50-60 minut. Gotowe wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinamy koła. Wielkość kół zależy od tego jakich rozmiarów chcemy uzyskać pączki. (ja wykrawałam od litrowego słoika). Na środku wyciętych kół nakładamy różane nadzienie. Brzegi ciasta zawijamy ku górze i dokładnie zlepiamy. Uformowane pączki pozostawiamy na deseczce do podrośnięcia układając je miejscem łączenia do spodu. Między czasie rozgrzewamy tłuszcz. Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz stroną wyrośnięta do dołu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.
Nina W.
zbysiowa
skuter5
biedroneczki