kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

tradycyjnie-fish&chips, bo jakżeby nie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

No i jak by się mogła obejść tradycyjna english cuissine bez tego dania. Może i średnio zdrowe ale na spóźniony obiad jak znalazł.

tradycyjnie-fish&chips, bo jakżeby nie

Składniki:

tradycyjnie-fish&chips, bo jakżeby nie

 

  • Podstawą jest dobra frytkownica i dobrze rozgrzany tłuszcz, nic więcej-:) a więcej:
  • filety z dobrej białej rybki morskiej, tu z reguły jest to pollock, czyli rdzawiec

 

  • kilogram wyszorowanych wcześniej ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki lub ósemki

 

  • 1 żółtko sporego jaja
  • 3/4 szklanki pszennej mąki
  • 3/4 szklanki ciemnego piwa..niech będzie i Ale-:)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka oleju

 

  • dodatkowo:
  • pół szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • ocet słodowy lub jakikolwiek inny
  • no nie nadaje się raczej balsamiczny

Sposób przygotowania:

tradycyjnie-fish&chips, bo jakżeby nie
Tworzymy ciasto do filetów. Mąkę, proszek i sól mieszamy dokładnie w jakiejś sporej misce. Dodajemy żółtko, piwo i łyżkę oleju i mieszamy nadal aż masa stanie się gładka i lśniąca. Odstawiamy na 30 min. Filety z rybki nacieramy solą i pieprzem.Niech sobie stoi a my się bierzemy za ziemniaczki. Nagrzewamy olej do temp 200 st C. Pokrojone wcześniej ziemniaczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok 5 min, po czym odcedzamy na papierowym ręczniku. Następnie po lekkim ostygnięciu wrzucamy je ponownie do oleju i dosmażamy na złoty kolor. Ziemniaków przed smażeniem nie obieramy, nie wiem czy wspomniałam, tylko porządnie szorujemy!!! Nie wyłączamy frytkownicy-:)Natarte wcześniej filety obtaczamy w mące i po strząśnięciu nadmiaru wrzucamy do miski z ciastem. Obtoczone w cieście wrzucamy do nagrzanego wcześniej oleju i smażymy na złoto.Fish and chips tradycyjnie podaje się skropione octem i zawinięte w dzisiejszą gazetę. Nie wiem co powiedziałaby mi moja druga połówka, gdyby zobaczyła zatłuszczoną rubrykę sportową, więc ja gazetę sobie daruje, pozostaje talerz i... życzyć smacznego

Tagi:

piwo