Sposób przygotowania:
Tradycyjny pasztet staropolski
Mięso pokroić na kawałki umyć ,włożyć do garnka zalać zimną wodą tak aby przykrywała całe mięso,(bez wątróbki),dodajemy liście laurowe,pieprz w ziarnach ,ziele angielskie i gotować na ogniu około 2 godz w tym czasie (po 1,5 godz gotowania dołożyć wątróbki) i gotować wszystko razem. Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić ,zemleć przez maszynkę dwa razy wraz z namoczonymi wcześniej kajzerkami i cebulą ,wbić do zmielonego mięsa jajka ,dołożyć sól i pieprz do smaku wyrobić dokładnie mięso najlepiej ręką.Gdyby masa okazała się za sucha wlać trochę wywaru z mięsa i ponownie wyrobić.Masę mięsną wykładamy na blachę natłuszczoną lub wyłożoną papierem pergaminowym ,na wierzch obsypujemy majerankiem i oregano dzięki temu będzie pasztet bardziej aromatyczny. Wkładamy pasztet do piekarnika nastawionego na 180* i pieczemy około 50 min.
-Natka-
2milutka
mięsny pasztet każdy będzie dobry:)))) a jeszcze lepszy z dziczyzny:)
darmiona
2milutka
masz rację ja też uwielbiam takie swojskie:))) spróbuj nic trudnego:)
darmiona
2milutka
:)) hihi nie ukradłam ..robiłam:)
darmiona
2milutka
no to pięknie...będzie u mnie inspekcja???:D
darmiona
2milutka
uffff hehe;0