gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Tradycyjny pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjny pleśniak który pamiętam z dzieciństwa. Bardzo smaczne ciasto kruche przełożone dżemem z pianką z białek.

Tradycyjny  pleśniak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjny pleśniak

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 jajek,
  • 250g margaryny,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 58 g kisielu (opakowanie),
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • mały słoiczek dżemu,

Sposób przygotowania:

Tradycyjny pleśniak
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy margarynę, 1 szkl cukru, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część dzielimy jeszcze na dwie części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy a do drugiej otręby owsiane również zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na ok 20 minut. Największą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Następnie wykładamy dżem, na dżem ciemne ciasto. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 0,5 szklanki cukru, kisiel i olej, delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciemne ciasto. Na pianę trzemy na tarce jasne ciasto z otrębami. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Smacznego.
Tradycyjny  pleśniak
z mąki margaryny, cukru i żółtek zagniatamy ciasto.
Tradycyjny  pleśniak
dzielimy na 2 części i jedną częśc na jeszcze na 2.
Tradycyjny  pleśniak
jasne ciasto, dzem, ciemne ciasto, pianka, jasne otrębowe.

Tagi:

jajko jajka