2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1482]

Tradycyjny sernik z bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Żadne spotkanie w rodzinnym gronie nie może się obyć bez tradycyjnego sernika z puszystą bezą z białek, na kruchym cieście bez udziwnień, tradycyjny smak- oto receptura na smaczne domowe ciasto!

Tradycyjny sernik z bezą

Składniki:

Tradycyjny sernik z bezą

Ciasto:

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,20 kg twarogu półtłustego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duży budyń śmietankowy (na 750 ml mleka)
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • olejek cytrynowy do ciasta

Beza :

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel truskawkowy

Sposób przygotowania:

Tradycyjny sernik z bezą

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać żółtka ,masło pokroić nożem dodać do mąki wsypać cukry i zagnieść kruche ciasto,po czym wylepić dno wyłożonej pergaminem dużej blachy (moja o wym 25/40 cm)

Masa serowa:

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa, wlać mleko, wsypać budyń, dodać pozostałe składniki, wszytko razem krótko zmiksować-tylko do połączenia-aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy, bo sernik popęka podczas pieczenia a ma być gładki jak stół. Wylać na ciasto kruche, piec w piekarniku w temp 180*c 40 minut.

Beza:

Białka jaj ubić na sztywną pianę, wsypując w trakcie miksowania cukier puder oraz kisiel, całość nałożyć na podpieczony sernik wsadzić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut (do zrumienienia bezy) w tej samej temperaturze, studzić przy otwartych drzwiczkach.


Tagi:

sernik ciasto