Sposób przygotowania:
Tradycyjny sernik z beząCiasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać żółtka ,masło pokroić nożem dodać do mąki wsypać cukry i zagnieść kruche ciasto,po czym wylepić dno wyłożonej pergaminem dużej blachy (moja o wym 25/40 cm)
Masa serowa:
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa, wlać mleko, wsypać budyń, dodać pozostałe składniki, wszytko razem krótko zmiksować-tylko do połączenia-aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy, bo sernik popęka podczas pieczenia a ma być gładki jak stół. Wylać na ciasto kruche, piec w piekarniku w temp 180*c 40 minut.
Beza:
Białka jaj ubić na sztywną pianę, wsypując w trakcie miksowania cukier puder oraz kisiel, całość nałożyć na podpieczony sernik wsadzić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut (do zrumienienia bezy) w tej samej temperaturze, studzić przy otwartych drzwiczkach.
marietta
2milutka
dziękuję!
skuter5