Sposób przygotowania:
Tradycyjny wafel
Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy mleko. Dodajemy cukier oraz kakao. Wszystkie składniki podgrzewamy - ale nie gotujemy. Często mieszamy masę, aby kakao dobrze się rozpuściło i aby nie było grudek. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się i ładnie połączą w jednolitą masę, wówczas zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy aby ostygła. Do ostygniętej masy wsypujemy partiami mleko w proszku i energicznie rozcieramy masę, aby z mleka nie zrobiły się grudki. Tak przygotowaną masą będziemy przekładać naszego wafla. Na krążek wafla wykładamy łyżkę masy i rozcieramy za pomocą noża, przykrywamy drugim waflem lekko dociskając. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Gotowego wafla wkładamy na 3 godziny do lodówki, żeby przesiąkł masą i zmiękł.