aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Tradycyjny wafel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tak dawno nie robiłam już wafla, że prawie zapomniałam jego smak. Ale nadal jest zniewalający, taki jak za dziecięcych lat. Polecam na słodkie popołudnie.

Tradycyjny wafel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjny wafel

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny wafel
Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy mleko. Dodajemy cukier oraz kakao. Wszystkie składniki podgrzewamy - ale nie gotujemy. Często mieszamy masę, aby kakao dobrze się rozpuściło i aby nie było grudek. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się i ładnie połączą w jednolitą masę, wówczas zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy aby ostygła. Do ostygniętej masy wsypujemy partiami mleko w proszku i energicznie rozcieramy masę, aby z mleka nie zrobiły się grudki. Tak przygotowaną masą będziemy przekładać naszego wafla. Na krążek wafla wykładamy łyżkę masy i rozcieramy za pomocą noża, przykrywamy drugim waflem lekko dociskając. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Gotowego wafla wkładamy na 3 godziny do lodówki, żeby przesiąkł masą i zmiękł.
Tradycyjny wafel
W garnku rozpuszczamy margarynę z mlekiem, cukrem i kakao.
Tradycyjny wafel
Do ostygniętej masy wsypujemy mleko w proszku i energicznie rozcieramy.
Tradycyjny wafel
Gotową masą kakaową przekładamy krążki wafla.
Tradycyjny wafel
Każdy krążek lekko dociskamy, gotowego wafla wkładamy do lodówki na 3 godziny.