kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Słodkie wafle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne słodkie wafle biało-brązowe

Słodkie wafle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie wafle

 

  • opakowanie wafli do tortów
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki czekolady ( proszek do czekolady na gorąco lub kakao)
  • 200 gr masła/margaryny
  • 2 garści rodzynek
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mleka
  • cukier waniliowy - opakowanie

Sposób przygotowania:

Słodkie wafle
W garnku rozpuść mleko, masło i cukier. Mieszaj aż cały cukier się rozpuści. Po przestudzeniu, masa ma być letnia, dodaj najpierw cukier waniliowy, potem powoli mleko i mieszaj aby się nie porobiły grudki. Jak wymieszasz całe mleko, dodaj bakalie i wymieszaj. Ułóż pierwszy wafelek, posmaruj go masą ( większa kratka do góry). Następnie połóż wafelek i wysmaruj dalej białą masą, przykryj waflem. Do tej masy dodaj kakao lub sproszkowaną czekoladę, dobrze wymieszaj i posmaruj wafla. Przykryj waflem i posmaruj resztą masy. Przykryj ostatnim waflem. Na tym połóż dużą deskę i obciąż równomiernie. Pozostaw na 24h w chłodne miejsce aby masa solidnie stężała a nadmiar wypłynie z wafelków. Po tym czasie zdejmij obciążenie, krój najpierw wzdłuż wafla a następnie na mniejsze porcje. W ten sposób otrzymasz wafelki nadziewane masą waniliowo-kakaową.Jest to alternatywa dla kupnych wafli z masą :) Smacznego
Słodkie wafle
Etap 1 - mleko połącz z kostką masła i cukrem, dobrze wymieszaj
Słodkie wafle
Etap 2 - do przestudzonej masy dodaj mleko w proszku i bakalie
Słodkie wafle
Etap 3 - rozsmaruj na waflu, przykryj drugim waflem
Słodkie wafle
Etap 4 - po wysmarowaniu wszystkich wafli obciąż i odstaw na 24 h w chłodne miejsce