Sposób przygotowania:
Tradycyjny żurek
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do boczku.
Warzywa obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i chwilę podsmażamy.
Wszystko zalewamy wodą około 3-4 litry. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy około 30 minut.
Dodajemy zakwas żurkowy i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Zabielamy śmietaną.
Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego ;)
Warzywa obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i chwilę podsmażamy.
Wszystko zalewamy wodą około 3-4 litry. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy około 30 minut.
Dodajemy zakwas żurkowy i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Zabielamy śmietaną.
Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego ;)