Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Tradycyjny żurek śląski według Agiatis

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tradycyjny i niezwykle apetyczny żurek śląski podawany w miseczkach chlebowych własnej roboty.

Tradycyjny żurek śląski według Agiatis Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjny żurek śląski według Agiatis

 

  • 300g boczku wędzonego
  • 600g kiełbasy
  • 5 jajek (do podania)
  • 10 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 500ml zakwasu do żurku
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku( po łyżeczce)
  • ząbek czosnku
  • ok. 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Tradycyjny żurek śląski według Agiatis

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Na początku wrzucamy boczek, następnie kiełbasę smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku. Dodajemy wszystko do garnka z wodą. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu.Po chwili wlewamy zakwas do żurku. Całość mieszamy, gotujemy około 30 minut. pokrojone ziemniaki kładziemy na dno miseczek,zalewamy żurkiem, kroimy jajka w plasterki, podajemy gorące. * U mnie wychodzi 5 porcji z tej ilości, ** 1 jajko na porcje, *** 2 ziemniaki na porcje.

Przepis na miseczki chlebowe podaję tutaj.

Tradycyjny żurek śląski według Agiatis
zoom;)