Sposób przygotowania:
Tradycyjny żurek śląski według AgiatisDo garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Na początku wrzucamy boczek, następnie kiełbasę smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku. Dodajemy wszystko do garnka z wodą. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu.Po chwili wlewamy zakwas do żurku. Całość mieszamy, gotujemy około 30 minut. pokrojone ziemniaki kładziemy na dno miseczek,zalewamy żurkiem, kroimy jajka w plasterki, podajemy gorące. * U mnie wychodzi 5 porcji z tej ilości, ** 1 jajko na porcje, *** 2 ziemniaki na porcje.
Przepis na miseczki chlebowe podaję tutaj.
kołczu
Triss
zbysiowa
evita0007
Elficzna
jaNina
Bahus
Pycha...
Agiatis
Trzeba sobie radzić w trudnych sytuacjach;) z braku laku miski muszą wystarczyć(^^,)
Dziękuję wszystkim za miłe słowa;)