SUPERPRZEPIS

Nasz tradycyjny żurek

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Nasz tradycyjny żurek Więcej zdjęć (5)

Pyszny i aromatyczny żurek z boczkiem i kiełbasą na swojskim zakwasie.

Składniki:

Nasz tradycyjny żurek

 

  • 40 dag boczku wędzonego
  • 50 dag cienkiej kiełbasy ( toruńska, podwawelska, lub drobiowa)
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • Łyżka suszonych i zmielonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Ziarenka pieprzu ( 8-10)
  • 0,5 l zakwasu na żur (https://gotujmy.pl/kwas-zytni-zur,przepisy-kuchnia-polska-przepis,93091.html)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • Sól i pieprz mielony
  • Duży kubek kwaśnej śmietany ( 300 ml)

 

Sposób przygotowania:

Nasz tradycyjny żurek
Boczek kroję w kostkę , przekładam do garnka i zalewam wodą ( około 2 i ½ l) Dodaję włoszczyznę , listki, ziele ang. pieprz, czosnek pokrojony w pasterki i gotuję około 30 minut.



W między czasie kroję kiełbasę w plasterki i obsmażam na patelni.



Zakwas przelewam do garnuszka i mieszam z majerankiem. Wlewam go po 20 minutach do wywaru, mieszam do zagotowania aby się nie przypalił, zostawiam na małym gazie aby się powoli gotował.



Pod koniec dodaję podsmażoną kiełbasę i zabielam śmietaną. Podaję z ziemniakami.
Nasz tradycyjny żurek
Zakwas przelewam do garnuszka i mieszam z majerankiem.
Nasz tradycyjny żurek
W między czasie kroję kiełbasę w plasterki obsmażam na patelni.
Nasz tradycyjny żurek
Wlewam go po 20 minutach do wywaru, mieszam do zagotowania aby się nie przypalił, zostawiam na małym gazie aby się powoli
Nasz tradycyjny żurek
pod koniec dodaję podsmażoną kiełbasę i zabielam śmietaną.