Sposób przygotowania:
Nasz tradycyjny żurek
Boczek kroję w kostkę , przekładam do garnka i zalewam wodą ( około 2 i ½ l) Dodaję włoszczyznę , listki, ziele ang. pieprz, czosnek pokrojony w pasterki i gotuję około 30 minut.
W między czasie kroję kiełbasę w plasterki i obsmażam na patelni.
Zakwas przelewam do garnuszka i mieszam z majerankiem. Wlewam go po 20 minutach do wywaru, mieszam do zagotowania aby się nie przypalił, zostawiam na małym gazie aby się powoli gotował.
Pod koniec dodaję podsmażoną kiełbasę i zabielam śmietaną. Podaję z ziemniakami.
W między czasie kroję kiełbasę w plasterki i obsmażam na patelni.
Zakwas przelewam do garnuszka i mieszam z majerankiem. Wlewam go po 20 minutach do wywaru, mieszam do zagotowania aby się nie przypalił, zostawiam na małym gazie aby się powoli gotował.
Pod koniec dodaję podsmażoną kiełbasę i zabielam śmietaną. Podaję z ziemniakami.
kołczu
zbysiowa
Dziękuję, i częstuj się ;D
mysza75
zbysiowa
I jest pyszne, dzięki Madziu:)
jaNina
zufikowo
zbysiowa
Częstuj się Zuza, zapraszam:)
Janinko zrób koniecznie, żurek smakuje nawet latem:)