primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Żurek z jajkiem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny żurek polski z jajkiem i kiełbasą polecam na każde danie- może być to zarówno śniadanie jak i obiad.

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Składniki:

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Na wywar

  • 0,5 kg kości wieprzowych wędzonych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera

Pozostałe

  • 6 sztuk kiełbasy białej parzonej
  • 20 dag boczku
  • 6 jajek
  • 1 butelka żuru wiejskiego

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem i kiełbasą
Kości wieprzowe wędzone zalać woda i gotować około 50 minut. Wywar przecedzić. Następnie wkroić jarzyny: marchew, pietruszkę i seler i dalej gotować. Biała kiełbasę parzoną włożyć do wywaru mięsno-warzywnego i gotować około 20 minut.

Boczek parzony pokroić w plastry i wrzucić do wywaru. Butelkę żurku wiejskiego wlać do wywaru i gotować około 10 minut. Jajka ugotować na twardo, obrać z łupin i pokroić w ćwiartki. Podawać wraz z żurkiem.