Sposób przygotowania:
Trochę inne ziemniaki z gzikiem
Umyć ziemniaki. Zalać wodą i gotować aż będą bez obierania (ja sprawdzam patyczkiem do szaszłyków). Odcedzić. Nagrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć. Odcedzone ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć w nich łyżeczką ,, łódeczki". W każdą włożyć pół łyżeczki masła, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce i wstawić do piekarnika.
Wydrążony miąższ ziemniaczany utrzeć z serem, śmietaną, szczypiorem ( lub rzeżuchą ). Doprawić do smaku. Wyjąć ziemniaczane ,, łódeczki" z piekarnika i wypełnić farszem. Podawać natychmiast posypane szczyptą mielonej papryki i zieleniną.
* gzik ( gzika ) to po prostu biały ser - twarożek.
Wydrążony miąższ ziemniaczany utrzeć z serem, śmietaną, szczypiorem ( lub rzeżuchą ). Doprawić do smaku. Wyjąć ziemniaczane ,, łódeczki" z piekarnika i wypełnić farszem. Podawać natychmiast posypane szczyptą mielonej papryki i zieleniną.
* gzik ( gzika ) to po prostu biały ser - twarożek.
zbysiowa