Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Trochę inne ziemniaki z gzikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ta typowo wielkopolska postna potrawa jest moim zdaniem przepyszna w swej prostocie - tyle, że mało dekoracyjna gdy chcemy ją podać.

Trochę inne ziemniaki z gzikiem

Składniki:

Trochę inne ziemniaki z gzikiem

 

  • 2 ziemniaczki na osobę
  • 4 łyżeczki ( płaskie ) białego sera na osobę
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany na osobę
  • 1/2 łyżeczki masła na ziemniak
  • 1 łyżeczka usiekanego bardzo drobno drobnego szczypiorku (lub rzeżuchy ) na ziemniak
  • zielenina do dekoracji
  • sól do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony go smaku
  • czerwona , mielona papryka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Trochę inne ziemniaki z gzikiem
Umyć ziemniaki. Zalać wodą i gotować aż będą bez obierania (ja sprawdzam patyczkiem do szaszłyków). Odcedzić. Nagrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć. Odcedzone ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć w nich łyżeczką ,, łódeczki".  W każdą włożyć pół łyżeczki masła, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce i wstawić do piekarnika.

Wydrążony miąższ ziemniaczany utrzeć z serem, śmietaną, szczypiorem ( lub rzeżuchą ). Doprawić do smaku. Wyjąć ziemniaczane ,, łódeczki" z piekarnika i wypełnić farszem. Podawać natychmiast posypane szczyptą mielonej papryki i zieleniną.

* gzik ( gzika ) to po prostu biały ser - twarożek.