krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Trociniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Trociniak

Składniki:

Trociniak

 

  • Ciasto: 3 jajka
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl.mąki pszennej.
  • Krem: 1/2l.mleka
  • 1op.cukru waniliowego
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub masła roślinnego
  • 1 l.wody
  • 3 galaretki agrestowe
  • 5 jabłek.
  • Wierzch:2 op.wiórków kokosowych(100g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Trociniak
Wykonanie ciasta: Z podanych składników upiec biszkopt.Można nasączyć wódką. Wykonanie kremu: Z 1/2l.mleka odlewamy 1/2szkl.i rozpuszczamy w nim obie mąki.Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.Wlewamy mleko z mąką i gotujemy budyń.Zimny budyń ucieramy z masłem.W 1l. wody rozpuszczamy galaretki i studzimy. Gdy zaczną gęstnieć dodajemy starte na tarce jarzynowej jabłka i mieszamy.Biszkopt smarujemy połową kremu, na krem masę jabłkową z galaretką i chłodzimy. Wykonanie wierzchu: Topimy masło i prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem, studzimy.Gdy masa w lodówce mocno stężeje wykładamy drugą połowę kremu i posypujemy zimnymi wiórkami.