Sposób przygotowania:
Tropikalna wyspa
Z przepisu na ciasto żółtka oddzielić od białek, a następnie ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier kryształ, cukier waniliowy, a na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Z przepisu na krem, ananasy odsączyć z soku i pokroić w drobną kostkę.
Sok wlać do szklanki, a jeśli nie będzie pełnej, uzupełnić wodą.
Odlać trochę soku do rozpuszczenia budyniu, resztę zagotować z 1 łyżeczką cukru, a budyń i mąkę rozmieszać w pozostałym soku. Następnie rozpuszczony budyń wlać na gotujący się sok, wymieszać, a na koniec zaparzyć w budyniu 4 żółtka, po czym pozostawić do ostygnięcia.
Następnie masło rozkręcić i dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, a do gotowego kremu dodać pokrojone ananasy i wymieszać.
Z przepisu na bezę, białka ubić na sztywną pianę z 1 szklanką cukru, dodając 2 paczki wiórków kokosowych i wymieszać.
Masę białkową wyłożyć na wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia formę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Następnie na biszkopt wyłożyć krem ananasowy, a na krem bezę z wiórkami.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Z przepisu na krem, ananasy odsączyć z soku i pokroić w drobną kostkę.
Sok wlać do szklanki, a jeśli nie będzie pełnej, uzupełnić wodą.
Odlać trochę soku do rozpuszczenia budyniu, resztę zagotować z 1 łyżeczką cukru, a budyń i mąkę rozmieszać w pozostałym soku. Następnie rozpuszczony budyń wlać na gotujący się sok, wymieszać, a na koniec zaparzyć w budyniu 4 żółtka, po czym pozostawić do ostygnięcia.
Następnie masło rozkręcić i dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, a do gotowego kremu dodać pokrojone ananasy i wymieszać.
Z przepisu na bezę, białka ubić na sztywną pianę z 1 szklanką cukru, dodając 2 paczki wiórków kokosowych i wymieszać.
Masę białkową wyłożyć na wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia formę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Następnie na biszkopt wyłożyć krem ananasowy, a na krem bezę z wiórkami.
luna
Sarenka
jovi
Dziękuję:) Naprawdę polecam, jest bardzo dobre!
marietta
kasik12
A.B.
jovi
Naprawdę polecam, szczególnie dla smakoszy ananasów:) i życzę udanego wypieku! No i oczywiście daj znać, jak smakowało:)