jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Tropikalna wyspa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Puszysty biszkopt pod ananasowym kremem z wyczuwalnymi kawałkami owoców pokryty kokosową bezą:)

Tropikalna wyspa

Składniki:

Tropikalna wyspa

 

  • CIASTO
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • BEZA
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 paczki wiórków kokosowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tropikalna wyspa
Z przepisu na ciasto żółtka oddzielić od białek, a następnie ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier kryształ, cukier waniliowy, a na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Z przepisu na krem, ananasy odsączyć z soku i pokroić w drobną kostkę.
Sok wlać do szklanki, a jeśli nie będzie pełnej, uzupełnić wodą.
Odlać trochę soku do rozpuszczenia budyniu, resztę zagotować z 1 łyżeczką cukru, a budyń i mąkę rozmieszać w pozostałym soku. Następnie rozpuszczony budyń wlać na gotujący się sok, wymieszać, a na koniec zaparzyć w budyniu 4 żółtka, po czym pozostawić do ostygnięcia.
Następnie masło rozkręcić i dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, a do gotowego kremu dodać pokrojone ananasy i wymieszać.
Z przepisu na bezę, białka ubić na sztywną pianę z 1 szklanką cukru, dodając 2 paczki wiórków kokosowych i wymieszać.
Masę białkową wyłożyć na wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia formę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Następnie na biszkopt wyłożyć krem ananasowy, a na krem bezę z wiórkami.