AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Truskaweczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Truskawkowiec- pyszne ciasto na zimno z dodatkiem truskawek.

Truskaweczka

Składniki:

Truskaweczka

 

  • BISZKOPT :
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do piecz.

 

  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek- świeżych lub mrożonych.

 

  • WIERZCH :
  • truskawki pokrojone na połówki lub małe w całości
  • 2 galaretki truskawkowe.

Sposób przygotowania:

Truskaweczka
BISZKOPT : Z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie żółtka i resztę składników, delikatnie wymieszać wyłożyć na blachę i piec 25 min w 170 st.
MASA ŚMIETANOWA : Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody. Śmietanę ubić z cukrem. Przestudzoną galaretkę wlać do ubitej śmietany, dodać truskawki pokrojone na kawałeczki. Zamieszać i wylać na biszkopt. Na wierzch ułożyć truskawki i zalać galaretką truskawkową- 2 galaretki na niecałe 3 szkl. wody. Wstawić do lodówki ! SMACZNEGO!

Tagi:

biszkopt