Sposób przygotowania:
Truskawkowa chmurka
Galaretki truskawkowe przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO Mikserem utrzeć margarynę z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Ubić białka, dodać łyżeczkę octu i cukier puder. Wyłożyć na masy na brytfannie. Piec w 180 st. na złoty kolor. MASA TRUSKAWKOWA: żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i mieszać aż napęcznieje, następnie zalać ją wrzątkiem i mieszać. Kremówkę ubić, dodać cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać pod koniec letnią, ale w postaci płynnej żelatynę. Połowę masy wyłożyć na dolny placek. Ledwie tężejącą galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wyłożyć na placek, uważając by nie uciekała z placka. Włożyć placek na 5 minut do lodówki. Wyjąć i wyłożyć drugą część kremówki. Przykryć drugą połową ciasta. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ela Dz