Sposób przygotowania:
Truskawkowa pokusa
Biszkopt : Do miski wlać białka po oddzieleniu od żółtek. Ubijać a po chwili dodać obydwa cukry i ubić pianę na sztywno. Następnie gdy cukier się rozpuści dodać żółtka, połączyć je z białkami a następnie przez sitko przesiać do miski mąki i proszek do pieczenia. Na najniższych obrotach lub za pomocą łopatki wymieszać ciasto i przełożyć je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 30 minut i upieczony biszkopt wyjąc z formy, odkleić papier i biszkopt wystudzić na kratce. Gdy będzie zimny przekroić na dwa blaty. Masa truskawkowa : Truskawki wrzucić do szerokiego rondla i rozmrozić. Większe jeszcze lekko zmrożone przekroić na połówki. Włączyć ogień pod rondlem i podgrzewać, wlać wodę i dalej podgrzewać aż truskawki się zagotują. Chwilę gotować, wyłączyć ogień i wsypać galaretki po czym dokładnie wymieszać. Masę truskawkową zostawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jest gęsta ale nie ścięta do końca przystąpić do przełożenia ciasta. Przełożenie : Jeden blat biszkoptowy ułożyć na papierze z pieczenia włożonym do formy. Nasączyć biszkopt ulubionym płynem lub ponczem ( u mnie herbatka granulowana truskawkowa ), na biszkopt wyłożyć masę truskawkową. Rozprowadzić ją po powierzchni biszkopta, przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cienką warstwą rozsmarować na cieście aby śmietana lepiej się trzymała i pozostałą śmietaną za pomocą dekoratora lu szprycy udekorować całą górę ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się związało.