zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Truskawkowa pokusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Wygrzebałam z zamrażarki ostatni woreczek truskawek. Upiekłam biszkopt, zrobiłam alla powidła truskawkowe z galaretką, ubiłam śmietanę i wyczarowałam pyszne ciacho - prawdziwa pokusa

Truskawkowa pokusa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowa pokusa

 

  • Biszkopt :
  • 4 jajka ( M )
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2/3 szk mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
  • Masa truskawkowa :
  • 750 g truskawek ( mrożonych )
  • 1/4 szk wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Dodatkowo :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Truskawkowa pokusa
Biszkopt : Do miski wlać białka po oddzieleniu od żółtek. Ubijać a po chwili dodać obydwa cukry i ubić pianę na sztywno. Następnie gdy cukier się rozpuści dodać żółtka, połączyć je z białkami a następnie przez sitko przesiać do miski mąki i proszek do pieczenia. Na najniższych obrotach lub za pomocą łopatki wymieszać ciasto i przełożyć je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 30 minut i upieczony biszkopt wyjąc z formy, odkleić papier i biszkopt wystudzić na kratce. Gdy będzie zimny przekroić na dwa blaty. Masa truskawkowa : Truskawki wrzucić do szerokiego rondla i rozmrozić. Większe jeszcze lekko zmrożone przekroić na połówki. Włączyć ogień pod rondlem i podgrzewać, wlać wodę i dalej podgrzewać aż truskawki się zagotują. Chwilę gotować, wyłączyć ogień i wsypać galaretki po czym dokładnie wymieszać. Masę truskawkową zostawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jest gęsta ale nie ścięta do końca przystąpić do przełożenia ciasta. Przełożenie : Jeden blat biszkoptowy ułożyć na papierze z pieczenia włożonym do formy. Nasączyć biszkopt ulubionym płynem lub ponczem ( u mnie herbatka granulowana truskawkowa ), na biszkopt wyłożyć masę truskawkową. Rozprowadzić ją po powierzchni biszkopta, przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cienką warstwą rozsmarować na cieście aby śmietana lepiej się trzymała i pozostałą śmietaną za pomocą dekoratora lu szprycy udekorować całą górę ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się związało.
Truskawkowa pokusa
Etap 1 Upiec prostokątny biszkopt jasny ...
Truskawkowa pokusa
Etap 2 Wyłożyć przygotwaną masę truskawkową
Truskawkowa pokusa
Etap 3 Przykryć drugim blatem biszkoptowym
Truskawkowa pokusa
Etap 4 Ciasto udekorowac bitą śmietaną ...