jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Truskawkowy sezon bez ciast z ich udziałem to sezon stracony. Każdy wypiek z udziałem tych owoców smakuje wyjątkowo. To pyszny deser, za którym szczególnie przepadają dzieci.

Truskawkowe babeczki

Składniki:

Truskawkowe babeczki

 

  • Ciasto:
  • 30 dag maki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

 

  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek
  • Dodatkowo:
  • Około 0,5 litry truskawek,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe babeczki
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki. Wylepione babeczki pieczemy około 15 minut w 180°C. Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.WYKOŃCZENIE: Galaretkę rozpuszczamy w 1 i ¾ szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy do niej cukier do smaku. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy żelatynę. Miksujemy. Śmietanką wypełniamy upieczone wcześniej i przestudzone babeczki. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki. Między czasie oczyszczone truskawki kroimy w kostkę. Tak przygotowane wykładamy na śmietankę. Całość zalewamy tężejąca galaretką. Ponownie odkładamy do chłodu. Gdy galaretka zastygnie możemy się częstować.