kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

Truskawkowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

tak naprawdę to nadzienie do tych babeczek każdy sam może wymyśleć to co komu smakuje

Truskawkowe babeczki

Składniki:

Truskawkowe babeczki

 

  • 6 – 7 łyżek mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • cukier puder lub cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki kremówki
  • Kilka truskawek lub innych sezonowych owoców

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe babeczki
Mąkę połączyć z masłem siekając wszystko nożem. Następnie dodać żółtko i całe jajko. Wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić w lodówce na ok. godzinę. Foremki do babek wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylepić ciastem i piec w temp. 200 stopni na jasnozłoty kolor. Ubić śmietanę z cukrem. Nałożyć do babeczek i udekorować każdą z nich truskawką.

Tagi:

jajko jajka