k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Truskawkowe ciasto na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Fajne ciasto z truskawkami na bazie maślanki, a do tego bez jaj. Szybkie, smaczne no i piękne. Zapraszam serdecznie :D

Truskawkowe ciasto na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe ciasto na maślance

 

  • 400 g świeżych truskawek,
  • 6 łyżeczek cukru pudru,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 1,5 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5-0,75 szkl maślanki(może być o smaku truskawkowym).

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ciasto na maślance
Truskawki kroimy na plastry, nie za grube, ale też nie za cienkie, z każdej truskawki powinno wyjść około 4 plastrów. Posypujemy je 2 łyżeczkami cukru pudru i skórką cytryny. Dokładnie mieszamy, ale delikatnie, coby się truskawki nie rozgniotły. Pozostawiamy je, aż puszczą sok, powinno to zabrać jakieś 10-15 minut. Do mąki, reszty cukru i proszku do pieczenia dolewamy maślankę. Z tego wyrabiamy lekkie ciasto. Zaczynamy od połowy szklanki i w razie potrzeby dolewamy więcej. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Powinien wyjść kwadrat 20x20 cm i układamy na nim 3/4 truskawek, wcześniej odcedzonych z płynu. Z góry i dołu powinno zostać po 2 cm wolnej przestrzeni. Zawijamy i kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Przekładamy je do foremki nasmarowanej tłuszczem i do piekarnika. Pieczemy 12-15 minut w 230*C, jeżeli owoce puszczą za dużo soku, to zmniejszamy temperaturę do 190*C i pieczemy aż płyn odparuje. Smacznego ;)
Truskawkowe ciasto na maślance
Truskawki kroimy na plastry i posypujemy je 2 łyżeczkami cukru pudru i skórką cytryny.
Truskawkowe ciasto na maślance
Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i układamy na nim 3/4 truskawek.
Truskawkowe ciasto na maślance
Zawijamy i kroimy w plastry grubości 2-3 cm.
Truskawkowe ciasto na maślance
Przekładamy je do foremki nasmarowanej tłuszczem i do piekarnika.