Sposób przygotowania:
Ciasto na maślance z malinami
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszamy ze sobą cukier z cukrem waniliowym i mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera ustawiamy na najniższe i dodajemy cukier ciągle ubijając. Nie przestając miksować dodajemy jajka. Kolejno musimy delikatnie wmieszać olej. Cały czas mieszając dodajemy na przemian maślankę (można użyć jogurtu naturalnego) i mąkę. Tak przygotowane ciasto w miarę szybko wlewamy do wysmarowanej formy i układamy na nim maliny. Składniki kruszonki wkładamy do miski i rozcieramy miedzy palcami tak, aby powstała kruszonka. Kruszonka powinna być przygotowana wcześniej. Ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy czy się upiekło patyczkiem, czy będzie suchy. Jeśli chodzi o ciasta na maślance to ważne jest miksowanie na wolnych obrotach oraz szybkie wstawienie ciasta do nagrzanego piekarnika.