Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ciasto na maślance z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasta jest pyszne, wilgotne - całość uzupełniają maliny.

Ciasto na maślance z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na maślance z malinami

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 300 g malin,
  • KRUSZONKA:
  • 50 g masła,
  • 10 łyżek mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 16 g cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance z malinami
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszamy ze sobą cukier z cukrem waniliowym i mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera ustawiamy na najniższe i dodajemy cukier ciągle ubijając. Nie przestając miksować dodajemy jajka. Kolejno musimy delikatnie wmieszać olej. Cały czas mieszając dodajemy na przemian maślankę (można użyć jogurtu naturalnego) i mąkę. Tak przygotowane ciasto w miarę szybko wlewamy do wysmarowanej formy i układamy na nim maliny. Składniki kruszonki wkładamy do miski i rozcieramy miedzy palcami tak, aby powstała kruszonka. Kruszonka powinna być przygotowana wcześniej. Ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy czy się upiekło patyczkiem, czy będzie suchy. Jeśli chodzi o ciasta na maślance to ważne jest miksowanie na wolnych obrotach oraz szybkie wstawienie ciasta do nagrzanego piekarnika.
Ciasto na maślance z malinami
Przygotowuejmy wszystkie składniki do ciasta.
Ciasto na maślance z malinami
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Ciasto na maślance z malinami
Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy i układamy na nim owoce.
Ciasto na maślance z malinami
Całość posypujemy przygotowaną kruszonką.