Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto na maślance z jabłkami i cynamone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto, które przypomina drożdżowe, ale drożdżowym nie jest. Wilgotne, puszyste, mięciutkie ciasto na maślance. Szybkie w wykonaniu.

Ciasto na maślance z jabłkami i cynamone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na maślance z jabłkami i cynamone

 

  • mąka pszenna - 2,5 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • cukier - szklanka + łyżka na jabłka,
  • jaja - 3,
  • olej - 0,5 szklanki,
  • maślanka - szklanka,
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki,
  • cukier waniliowy - 16g,
  • jabłka - 4,
  • cynamon.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance z jabłkami i cynamone
Mąkę przesiać z proszkiem. Jaja ubić z cukrami na puszystą masę. Miksując na najniższych obrotach stopniowo dodawać: maślankę (o temp. pokojowej), olej oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ciasto wylać do wyłożonej papierem dużej, prostokątnej formy. Wierzch posypać kawałkami jabłka. Jabłka posypać cynamonem i cukrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Ciasto na maślance z jabłkami i cynamone
Jaja zmiksować na puszystą masę, mieszając powoli dodawać pozostałe składniki
Ciasto na maślance z jabłkami i cynamone
Wylać ciasto do wyłożonej papierem dużej prostokątnej formy
Ciasto na maślance z jabłkami i cynamone
Na wierzch ułożyć kawałki jabłek, które posypać cynamonem i cukrem
Ciasto na maślance z jabłkami i cynamone
Piec przez 40 minut w 180 stopniach, po upieczeniu ostudzić