betinka83

betinka83

Kucharz
[Przepisów: 30]

Truskawkowe cudo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

coś słodkiego i smacznego...

Truskawkowe cudo

Składniki:

Truskawkowe cudo

 

  • Biszkopt:
  • 5 dużych lub 6 mniejszych jaj
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru + waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • sól
  • Masa truskawkowa:
  • 1/2 kg truskawek, mogą być mrożone
  • 3 galaretki truskawkowe
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 l kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,2 łyżki cukru pudru
  • biszkopty

Sposób przygotowania:

Truskawkowe cudo
Białka, cukier waniliowy i sól ubić na sztywno. Dodać żółtka, ubić. Dodać mąki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt i przeciąć na pół. Na masę truskawkową zmiksować i podgrzać truskawki. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Na mase śmietanową: galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Schłodzić. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę.
Układac warstwami:
polewa czekoladowa
biszkopt
masa śmietanowa
masa truskawkowa
biszkopty
masa truskawkowa
masa śmietanowa
biszkopt

Tagi:

biszkopt