izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Truskawkowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? Ich smak jest niesamowity. Można je jeść pod przeróżnymi postaciami, ja szczególnie polecam te ukryte w babeczkach.

Truskawkowe muffiny

Składniki:

Truskawkowe muffiny

 

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Mleko 1/3 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Olej 1/3 szklanki
  • Jogurt naturalny typu greckiego 200 gram
  • Amaretto/rum 1 łyżka
  • Szczypta soli
  • Truskawki

Sposób przygotowania:

Truskawkowe muffiny

ETAP 1:

Do miski wlewamy jogurt naturalny, olej, amaretto i mleko, wbijamy do tego jajka. Całość miksujemy. W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier puder, mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystka starannie mieszamy.

ETAP 2:

Do miski, w której znajdują się suche składniki wlewamy zawartość miski z mokrymi składnikami. Całość miksujemy, gdy masa okaże się zbyt gęsta, dolewamy jeszcze mleka.

ETAP 3:

Masę wkładamy do foremek do muffinek, do połowy ich wysokości. Do każdej foremki wkładamy truskawkę lekko ją dociskając. Na wierzch wkładamy kolejną porcję ciasta, tak aby przykryć owoc. Surowa babeczka powinna sięgać prawie do krawędzi foremki. Na wierzch można posypać kruszonkę. Blachę z babeczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.