-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Truskawkowe oczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto miało mieć pierwotnie galaretkę ale biszkopt wyszedł mi tak wysoki,że się już nie zmieściła. Nie żałuje bo wyszło i tak bardzo dobre. Zniknęło błyskawicznie. Biszkopt mega puszysty i wilgotny. Polecam!

Truskawkowe oczy Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Truskawkowe oczy

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek oleju

Krem:

  • 330 g śmietany 30 %
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • 20 dag truskawek
  • 100 g mlecznej czekolady
  • posypka karmelowa

Sposób przygotowania:

Truskawkowe oczy
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli . Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Do ubitych białek stopniowo dodawać żółtka, ocet, olej a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do formy. Nie trzeba jej niczym smarować ponieważ dodatek oleju sprawia, że biszkopt dobrze odchodzi od blachy.

Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przekroić każdą na pół. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Jeszcze ciepłe wyjąć z formy i obrócić do góry nogami. Powstanie nam równa góra ciasta. Wystudzić.

Kiedy będzie zimne przekroić na dwie równe części.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wystudzić. Przygotować krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.

Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać dokładnie z zimną galaretką truskawkową. Na pierwszą część biszkopta wyłożyć część kremu.

Następnie poukładać przygotowane truskawki i na to wyłożyć pozostała część kremu. Przykryć drugą częścią ciasta.

Zrobić polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę dokładnie rozsmarować na cieście. Ozdobić posypką karmelową. Włożyć na kilka godzin do lodówki. 
Truskawkowe oczy
Białka odzielić od żółtek.Ubić na sztywną pianę.
Truskawkowe oczy
Do ubitych białek dodać cukier. Dokładnie wymieszać.
Truskawkowe oczy
Do białek z cukrem stopniowo dodawać żółtka,ocet i olej.
Truskawkowe oczy
Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Truskawkowe oczy
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przekroić każdą na pół.
Truskawkowe oczy
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.Dodać cukier puder.
Truskawkowe oczy
Do ubitej śmietany dodać zimną galaretkę.Na pierwszą część biszkopta wyłożyć część kremu,na to poukładać truskawki i resztę kremu. Przykryć drugą częścia ciasta i rozsmarować polewę.

Tagi:

ciasto