Sposób przygotowania:
Truskawkowe oczy
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli . Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Do ubitych białek stopniowo dodawać żółtka, ocet, olej a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do formy. Nie trzeba jej niczym smarować ponieważ dodatek oleju sprawia, że biszkopt dobrze odchodzi od blachy.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przekroić każdą na pół. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Jeszcze ciepłe wyjąć z formy i obrócić do góry nogami. Powstanie nam równa góra ciasta. Wystudzić.
Kiedy będzie zimne przekroić na dwie równe części.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wystudzić. Przygotować krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać dokładnie z zimną galaretką truskawkową. Na pierwszą część biszkopta wyłożyć część kremu.
Następnie poukładać przygotowane truskawki i na to wyłożyć pozostała część kremu. Przykryć drugą częścią ciasta.
Zrobić polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę dokładnie rozsmarować na cieście. Ozdobić posypką karmelową. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przekroić każdą na pół. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Jeszcze ciepłe wyjąć z formy i obrócić do góry nogami. Powstanie nam równa góra ciasta. Wystudzić.
Kiedy będzie zimne przekroić na dwie równe części.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wystudzić. Przygotować krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać dokładnie z zimną galaretką truskawkową. Na pierwszą część biszkopta wyłożyć część kremu.
Następnie poukładać przygotowane truskawki i na to wyłożyć pozostała część kremu. Przykryć drugą częścią ciasta.
Zrobić polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę dokładnie rozsmarować na cieście. Ozdobić posypką karmelową. Włożyć na kilka godzin do lodówki.