SUPERPRZEPIS

Bezglutenowa szarlotka z jeżynami

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bezglutenowa szarlotka z jeżynami

Jabłecznik z jeżynami nie za słodki, lekko kwaskowy. Użyłam kwaśnych jabłek ale można bardziej słodkie. Jest bardzo dobry i szybko znika. Moja rodzina zajadała się nim do ostatniego okruszka.

Składniki:

Bezglutenowa szarlotka z jeżynami

 

 

  • jabłka:
  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 1 i 1/2 galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru płaskie

 

  • krem:
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g jeżyn
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Bezglutenowa szarlotka z jeżynami

ETAP 1:

Bezglutenowa szarlotka z jeżynami
jajka ubite na biszkopt z mąką ryżową i cukrem

Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam.

Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łącze już tylko chwilę mikserem.

Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko.

ETAP 2:

Bezglutenowa szarlotka z jeżynami
do jabłek podsmażonych dodana galaretka cytrynowa

Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać.

Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść.

W cieście mają się zachować kawałki jabłek. Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu.

ETAP 3:

Bezglutenowa szarlotka z jeżynami
biszkopt upieczony wystudzony przed wylaniem jabłek

Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy.

Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu.

ETAP 4:

Bezglutenowa szarlotka z jeżynami
jabłka wyłożone na biszkopt na nie wylane śmietana

Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta.

Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę.

Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny, i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypuję startą czekoladą.


Tagi:

owoce ciasto