Sposób przygotowania:
Bezglutenowa szarlotka z jeżynamiETAP 1:
![Bezglutenowa szarlotka z jeżynami Bezglutenowa szarlotka z jeżynami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bezglutenowa-szarlotka-z-jezynami-425996.jpg)
Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam.
Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łącze już tylko chwilę mikserem.
Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko.
ETAP 2:
![Bezglutenowa szarlotka z jeżynami Bezglutenowa szarlotka z jeżynami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bezglutenowa-szarlotka-z-jezynami-425997.jpg)
Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać.
Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść.
W cieście mają się zachować kawałki jabłek. Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu.
ETAP 3:
![Bezglutenowa szarlotka z jeżynami Bezglutenowa szarlotka z jeżynami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bezglutenowa-szarlotka-z-jezynami-425998.jpg)
Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy.
Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu.
ETAP 4:
![Bezglutenowa szarlotka z jeżynami Bezglutenowa szarlotka z jeżynami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bezglutenowa-szarlotka-z-jezynami-425999.jpg)
Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta.
Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę.
Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny, i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypuję startą czekoladą.
Jagodowa
Magdalena88
skuter5
ciasteczka