mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

truskawkowe pod bezowym płaszczem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Truskawki to wspaniały dodatek do ciast

truskawkowe pod bezowym płaszczem

Składniki:

truskawkowe pod bezowym płaszczem

 

 

Sposób przygotowania:

truskawkowe pod bezowym płaszczem
Na stolnicę przesiewamy mąkę , dodajemy margarynę , żółtka i 150 gram cukru , śmietanę i proszek do pieczenia . Następnie wszystko razem ugniatamy do momentu aż ciasto zrobi się jednolite.Zawijamy w folię i wkładamy na 1h do lodówki.W tym czasie myjemy truskawki , obieramy ze szypułek, osuszamy i posypujemy bułką tartą . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , brytfannę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem .Po godzinie wyciągamy ciasto z zamrażalnika ,wałkujemy i wykładamy na folię , na całej powierzchni wykładamy truskawki , wkładamy do piekarnika .Pieczemy około35 minut .W tym czasie białka ubijamy na sztywno , dodajemy pozostały cukier .Wyciągamy ciasto z piekarnika , zmniejszamy na 80stopni. pianę z białek wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika na jakieś dwie godziny.