ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Truskawkowe racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W sezonie truskawkowym mój ulubiony obiad. Smakuje i wygląda wyśmienicie. Polecam serdecznie.

Truskawkowe racuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe racuszki

 

  • 600 g truskawek
  • 500 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Truskawkowe racuszki
Mleko, mąkę, jajo, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy dokładnie za pomocą miksera. Do gotowego ciasta wkładamy pokrojone w plasterki truskawki. Na rozgrzanym oleju wylewamy małą chochlą ciasto z truskawkami. Placki smażymy z obu stron na niezbyt wielkim ogniu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Pycha!
Truskawkowe racuszki
Truskawki oczywiście myjemy i pozbawiamy zielonych części.
Truskawkowe racuszki
Dzięki temu że wszystkie skłądniki ciasta bezpośrednio ze sobą łączymy, danie uważam za bardzo proste do wykonania.
Truskawkowe racuszki
Mikser z pewnością przyda nam się podczas tworzenia tego dania.
Truskawkowe racuszki
WYlewamy niezbyt wielką ilość ciasta, formujemy zgrabny kształt i smażymy z obu stron.