marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Truskawkowe szaleństwo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po prostu bardzo pyszne ciasto i bardzo szybkie w przygotowaniu.

Truskawkowe szaleństwo

Składniki:

Truskawkowe szaleństwo

 

  • Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 100 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru pudru do posypania
  • 6 truskawek do dekoracji
  • Do nadzienia:
  • 800 g truskawek
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 400 g cukru
  • 2 Żelfixy

Sposób przygotowania:

Truskawkowe szaleństwo
1. jajka ubić z cukrem waniliowym, pudrem oraz woda. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać, nałożyć do blachy 30x40 cm wyłożonej pergaminem. Piec 10-12 minut w 200 st.C. 2.Ciasto wyłożyć na deskę posypaną cukrem, papier papier posmarować zimną wodą i zdjąć. Formę keksową wyłożyć folią. Ciasto pokroić na cztery prostokąty, 2 w wielkości boku formy i 2 o wymiarach dna formy, wyłożyć dno i boki formy. 3.Truskawki umyć, odszypułkować, miksować, przetrzeć przez sito, przełożyć do garnka, wlać sok, dodać żelfixy. Mieszając masę, zagotować z cukrem, gotować jeszcze 2 min. Przestudzoną masę wlać do formy Truskawki do dekoracji oczyścić, ułożyć w równych odstępach wciskając je w mus. Przykryć plastrem biszkoptu, odstawić do stężenia, przed podaniem posypać pudrem.