haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sushi zawsze poprawiało mi humor, bo mam z tym dobre wspomnienia-ale nie tylko.Wodorosty zawierają witaminę E, a tuńczyk Omega 3 - to na dobrą energie. Wasabi uwalnia endorfiny, które dają uczucie szczęścia!

Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem

Na ryż

  • 250 g ryżu do sushi
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 płaskie łyżeczki drobnego cukru

Na majonez japoński

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu ryżowego (opcjonalnie winny)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Na sushi

  • 3 płaty wodorostów nori
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • sos sojowy

Na wypełnienie

  • kawałek świeżego ogórka
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/4 awokado
  • 4 paluszki krabowe
  • 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym - odsączone
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 cebule dymki

Sposób przygotowania:

Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem
1. Sitko z ryżem wstawiłam do miski i przepłukałam ryż aż woda przestała być mętna - około5-6 razy.

2. Przełożyłam ryż do rondelka, dodałam 240 ml osolonej wody i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 10 minut, mieszając, zwłaszcza pod koniec, bo ryz zacznie przywierać do dna. Po tym czasie zestawiłam rondelek z ognie i trzymałam przykryty pokrywka kolejne 10 minut. Następne lekko zamieszałam ryż i dodałam ocet ryżowy dobrze wymieszany wcześniej z drobnym cukrem. Zamieszałam.

3. Przygotowałam składniki nadzienia: ogórka, awokado i paprykę pokroiłam w cienkie paski. Tuńczyka wymieszałam z majonezem i posiekana dymką. Paluszki krabowe pokroiłam wzdłuż na pół.

4. Teraz zrobiłam majonez japoński, mieszając majonez z octem ryżowym i sosem sojowym.

5. Na desce rozłożyłam folię spożywczą, na to położyłam płat wodorostów nori, błyszczącą stroną do dołu. Na nori wyłożyłam cienką warstwę ryżu (ok. 1/3), bliższą połowę arkusza posmarowałam majonezem japońskim i odrobiną wasabi, ułożyłam poziomy pasek z papryki, ogórka i pasty z tuńczyka ( pozostawiłam wolne brzegi - ok. 2 cm) i pomagając sobie folią spożywczą, ciasno zawinęłam wałek, tak żeby farsz był w środku.

6. To samo zrobiłam z kolejnym arkuszem wodorostów, układając na majonezie japońskim paluszki krabowe, awokado, ogórka i paprykę.

7. Kiedy wszystkie rolady były gotowe, ostrym nożem pokroiłam każdy z nich na 6 kawałków.

8. Podałam z sosem sojowym i wasabi. Można również dodać marynowany imbir.
Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem
Przygotowujemy wypełnienie sushi: mieszamy tuńczyka z majonezem, a warzywa kroimy w paski.
Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem
Na wodorosty nori wykladamy ostudzony ryż.
Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem
Ryz smarujemy majonezem japonskim i ukladamy na nim paluszki krabowe.
Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem
Druga opcją jest tuńczyk z chrupiacymi warzywami.
Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem
Każda roladę kroimy na 6 części.
Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem
Podajemy z odrobina wasabi i sosem sojowym.

Tagi:

sushi danie