Sposób przygotowania:
Proste sushi z paluszkami krabowymi i tuńczykiem
1. Sitko z ryżem wstawiłam do miski i przepłukałam ryż aż woda przestała być mętna - około5-6 razy.
2. Przełożyłam ryż do rondelka, dodałam 240 ml osolonej wody i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 10 minut, mieszając, zwłaszcza pod koniec, bo ryz zacznie przywierać do dna. Po tym czasie zestawiłam rondelek z ognie i trzymałam przykryty pokrywka kolejne 10 minut. Następne lekko zamieszałam ryż i dodałam ocet ryżowy dobrze wymieszany wcześniej z drobnym cukrem. Zamieszałam.
3. Przygotowałam składniki nadzienia: ogórka, awokado i paprykę pokroiłam w cienkie paski. Tuńczyka wymieszałam z majonezem i posiekana dymką. Paluszki krabowe pokroiłam wzdłuż na pół.
4. Teraz zrobiłam majonez japoński, mieszając majonez z octem ryżowym i sosem sojowym.
5. Na desce rozłożyłam folię spożywczą, na to położyłam płat wodorostów nori, błyszczącą stroną do dołu. Na nori wyłożyłam cienką warstwę ryżu (ok. 1/3), bliższą połowę arkusza posmarowałam majonezem japońskim i odrobiną wasabi, ułożyłam poziomy pasek z papryki, ogórka i pasty z tuńczyka ( pozostawiłam wolne brzegi - ok. 2 cm) i pomagając sobie folią spożywczą, ciasno zawinęłam wałek, tak żeby farsz był w środku.
6. To samo zrobiłam z kolejnym arkuszem wodorostów, układając na majonezie japońskim paluszki krabowe, awokado, ogórka i paprykę.
7. Kiedy wszystkie rolady były gotowe, ostrym nożem pokroiłam każdy z nich na 6 kawałków.
8. Podałam z sosem sojowym i wasabi. Można również dodać marynowany imbir.
2. Przełożyłam ryż do rondelka, dodałam 240 ml osolonej wody i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 10 minut, mieszając, zwłaszcza pod koniec, bo ryz zacznie przywierać do dna. Po tym czasie zestawiłam rondelek z ognie i trzymałam przykryty pokrywka kolejne 10 minut. Następne lekko zamieszałam ryż i dodałam ocet ryżowy dobrze wymieszany wcześniej z drobnym cukrem. Zamieszałam.
3. Przygotowałam składniki nadzienia: ogórka, awokado i paprykę pokroiłam w cienkie paski. Tuńczyka wymieszałam z majonezem i posiekana dymką. Paluszki krabowe pokroiłam wzdłuż na pół.
4. Teraz zrobiłam majonez japoński, mieszając majonez z octem ryżowym i sosem sojowym.
5. Na desce rozłożyłam folię spożywczą, na to położyłam płat wodorostów nori, błyszczącą stroną do dołu. Na nori wyłożyłam cienką warstwę ryżu (ok. 1/3), bliższą połowę arkusza posmarowałam majonezem japońskim i odrobiną wasabi, ułożyłam poziomy pasek z papryki, ogórka i pasty z tuńczyka ( pozostawiłam wolne brzegi - ok. 2 cm) i pomagając sobie folią spożywczą, ciasno zawinęłam wałek, tak żeby farsz był w środku.
6. To samo zrobiłam z kolejnym arkuszem wodorostów, układając na majonezie japońskim paluszki krabowe, awokado, ogórka i paprykę.
7. Kiedy wszystkie rolady były gotowe, ostrym nożem pokroiłam każdy z nich na 6 kawałków.
8. Podałam z sosem sojowym i wasabi. Można również dodać marynowany imbir.
cherry
haniakson