Sposób przygotowania:
Truskawkowe zapomnienie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę musimy przesiać z proszkiem i solą. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, i wlewamy zmiksowane truskawki. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę. Dodajemy powoli pianę z białek. Na koniec mieszamy pokrojone truskawki z mąką i ostrożnie łączymy z ciastem. Możemy je upiec na dwa sposoby. Wlewamy całość do tortownicy (21 cm) i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach lub rozlewamy w dwie i pieczemy 35-40 minut do "suchego patyczka". Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do przygotowania kremu potrzebujemy miękkie masło. Ucieramy je stopniowo dodając cukier puder, aż będzie białe i puszyste. Z powstałej masy odkładamy około 1/3 i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Do pozostałej dodajemy sok z cytryny. Jeśli ciasto było pieczone w jednej formie, dzielimy je na dwie części. Przekładamy kremem truskawkowym. Całość smarujemy białym kremem. Dekorujemy dowolnymi dodatkami.
marietta
sammakko
Dziękuję :) Jeszcze piękniej pachnie :)