Sposób przygotowania:
Truskawkowiec z galaretką
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę.Stopniowo wsypujemy cukier i ciągle ubijamy następnie wlewamy dokładnie roztrzepane żółtka i lekko mieszamy.Teraz przesiewamy do masy jajecznej wymieszana mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy ,wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.W temp.180 stopni pieczemy aż wierzch ładnie, lekko zbrązowieje, około 25 minut. Upieczony biszkopt,studzimy . Na gotowy biszkopt wykładamy połówki truskawek.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i mieszam z jogurtem,gdy zacznie tężec wylewam na truskawki i odstawiam do zastygnięcia.Mus z truskawek przelewam do rondelka i podgrzewam ,dodaje 2 galaretki i mieszam aż się rozpuszczą .Wystudzony przekładam na warstwę jogurtową -odstawiam do lodówki do zastygnięcia.Ostatnią 3 galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewam na wierzch .Wstawiam do lodówki by stężało.