monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Truskawkowiec z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie ciasto z truskawkami i galaretką na biszkopcie idealne do popołudniowej Niedzielnej kawy w ciępły letni dzień .

Truskawkowiec  z galaretką

Składniki:

Truskawkowiec z galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Truskawki
  • 700ml musu z truskawek
  • 3 szt. Galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec z galaretką
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę.Stopniowo wsypujemy cukier i ciągle ubijamy następnie wlewamy dokładnie roztrzepane żółtka i lekko mieszamy.Teraz przesiewamy do masy jajecznej wymieszana mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy ,wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.W temp.180 stopni pieczemy aż wierzch ładnie, lekko zbrązowieje, około 25 minut. Upieczony biszkopt,studzimy . Na gotowy biszkopt wykładamy połówki truskawek.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i mieszam z jogurtem,gdy zacznie tężec wylewam na truskawki i odstawiam do zastygnięcia.Mus z truskawek przelewam do rondelka i podgrzewam ,dodaje 2 galaretki i mieszam aż się rozpuszczą .Wystudzony przekładam na warstwę jogurtową -odstawiam do lodówki do zastygnięcia.Ostatnią 3 galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewam na wierzch .Wstawiam do lodówki by stężało.