SUPERPRZEPIS

Szarlotka z pigwą

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Szarlotka z pigwą

Szarlotka z dużą ilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała.

Składniki:

Szarlotka z pigwą

 

  • składniki ciasto:
  • 200 g masła zimnego
  • 210 g mąki pszennej
  • 60 g migdałów zmielonych
  • 4 żółtka
  • sól szczypta
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 kg pigwy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 10 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 cytryna

 

  • puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pigwą

ETAP 1:

Szarlotka z pigwą
pigwa obrana pokrojona dodany sok z cytryny i cukier

Pigwę obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę.

Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu.

Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając.

ETAP 2:

Szarlotka z pigwą
w misce mąka jajka cukier puder migdały zmielone masło

Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Migdały zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 15 minut i obrałam ze skórki. Następnie zmieliłam blenderem.

Zmielone dodałam do ciasta które zagniatam krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę. Odkładam 1/4 ciasta na kratkę i serduszka.

ETAP 3:

Szarlotka z pigwą
forma okrągła wyłożona ciastem boki też ponakłuwany spód

Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia na średnicę formy moja ma 23 cm plus bok.

Dno formy wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.

Ciężko jest przełożyć cały format ciasta w całości. Ja wykładam spód ciasta i doklejam potem bok. Spód nakłuwam widelcem.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.

ETAP 4:

Szarlotka z pigwą
na podpieczony spód wyłożona pigwa przykryta kratką z ciasta

Po wyjęciu studzę, i wykładam na nie pigwę. Z reszty ciasta wycinam paski i robię kratkę oraz wycinam serduszka nożykiem które układam na około.

Wstawiam ponownie do piekarnika temp 200 stopni i piekę około 30 minut aż góra się zrumieni. Przed podaniem posypuję pudrem.