Sposób przygotowania:
Szarlotka z pigwąETAP 1:
Pigwę obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę.
Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu.
Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając.
ETAP 2:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Migdały zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 15 minut i obrałam ze skórki. Następnie zmieliłam blenderem.
Zmielone dodałam do ciasta które zagniatam krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę. Odkładam 1/4 ciasta na kratkę i serduszka.
ETAP 3:
Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia na średnicę formy moja ma 23 cm plus bok.
Dno formy wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.
Ciężko jest przełożyć cały format ciasta w całości. Ja wykładam spód ciasta i doklejam potem bok. Spód nakłuwam widelcem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.
ETAP 4:
Po wyjęciu studzę, i wykładam na nie pigwę. Z reszty ciasta wycinam paski i robię kratkę oraz wycinam serduszka nożykiem które układam na około.
Wstawiam ponownie do piekarnika temp 200 stopni i piekę około 30 minut aż góra się zrumieni. Przed podaniem posypuję pudrem.
SylaUla
cherry
biedroneczki
Czekoladka 2