Sposób przygotowania:
Truskawkowo-śmietankowe ciasto
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy. Z przestudzonego biszkoptu ścinamy cienką górną warstwę. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Będzie ona stanowiła wykończenia ciasta. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane miksujemy. Do zmiksowanych wlewamy 0,5 szklanki wody. Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy do zagotowania. Następnie do masy truskawkowej wsypujemy galaretki i cukier do smaku. Mus dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretek. W oddzielnym garnuszku we wodzie rozpuszczamy budynie. Gotową mieszaninę wlewamy do masy truskawkowej. Całość zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Letnią masę wylewamy na biszkopt. Pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia masy. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewany na zimną masę owocową. Całość posypujemy startym wcześniej biszkoptem. Ciasto odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła.