Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkami Eli
Jajka z cukrem ubić(najlepiej mikserem) na bardzo puszystą masę.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito,dodać do jajek z cukrem i delikatnie wymieszać.Tortownicę (28 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut(zależy od piekarnika).Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Umyte i odszypółkowane truskawki zmisować z cukrem.Żelatynę zalać wrzątkiem i rozpuścić lub zimną przegotowaną wodą(zależy od rodzaju żelatyny)do napęcznienia i podgrzać do rozpuszczenia.Żelatynę ostudzić,dodać do musu truskawkowego i wymieszać.Kiedy żelatyna się studzi,ubić śmietanę z cukrem pudrem,na sztywno.Śmietanę dodać do musu,wymieszać.Biszkopt przekroić na dwa krążki.Na dolny krążek(w tortownicy)wyłożyc masę truskawkowo-śmietankową,wyrównać,przykryć drugim krążkiem biszkoptu i włożyć do lodówki,żeby masa stężała.Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody.Truskawki ułożyć na biszkopcie,zalać lekko tężejącą galaretką i włożyć do lodówki,żeby galaretka stężała.Smacznego!
jovi
Mandaryna
luna