2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Truskawkowy dżem-skarby lata

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Robienie przetworów to nic trudnego .A jeśli będzie Ci w tym pomagała cała rodzina spędzicie miło czas i z pożytkiem:)

Truskawkowy dżem-skarby lata Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskawkowy dżem-skarby lata

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy dżem-skarby lata
Truskawki umyć odszypułkować ,włożyć do garnka z grubym dnem zasypać cukrem ,odstawic na dwie godziny aż zaczna puszczać sok,zagotować .Po 5 minutach zdjąć z ognia dodać miód i sok z cytryny,gotować na najmniejszym ogniu cały czas mieszajac uważać aby się nie przypaliły.Po 20 minutach od gotowania-zbierającą sie pianę usuwać , wkładać do umytych czystych słoiczków i szybko zakręcać ,odwrócić do góry dnem i układać na grubym kocu szczelnie je opatulając.Nazajutrz wyciągnąć posprawdzać czy są dobrze zassane zakrętki i odstawić do ciemnej spiżarki. Polecam dodanie soku cytrynowego ponieważ zaostrza smak i pozostawia idealny czerwony kolor truskawek.
Truskawkowy dżem-skarby lata
dojrzałe owoce truskawki umyć i usunąć szypułki
Truskawkowy dżem-skarby lata
owoce zasypać wgarnku cukrem odstawić na 2 godziny
Truskawkowy dżem-skarby lata
gotowy dzem wkładamy do słoiczków szczelnie zamykamy i wkładamy w gruby koc