Sposób przygotowania:
Truskawkowy dżem-skarby lata
Truskawki umyć odszypułkować ,włożyć do garnka z grubym dnem zasypać cukrem ,odstawic na dwie godziny aż zaczna puszczać sok,zagotować .Po 5 minutach zdjąć z ognia dodać miód i sok z cytryny,gotować na najmniejszym ogniu cały czas mieszajac uważać aby się nie przypaliły.Po 20 minutach od gotowania-zbierającą sie pianę usuwać , wkładać do umytych czystych słoiczków i szybko zakręcać ,odwrócić do góry dnem i układać na grubym kocu szczelnie je opatulając.Nazajutrz wyciągnąć posprawdzać czy są dobrze zassane zakrętki i odstawić do ciemnej spiżarki. Polecam dodanie soku cytrynowego ponieważ zaostrza smak i pozostawia idealny czerwony kolor truskawek.
Netka
2milutka
Polecam spróbować:)