kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Truskawkowy jogurtowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne ciasto na zimno na bazie jogurtu i sera twarogowego. Do masy twarogowego dodajemy galaretki i mamy super ciasto do kawy. Polecam.

Truskawkowy jogurtowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy jogurtowiec

 

  • 50 dag jogurtu naturalnego
  • 250 g sera twarogowego
  • 4 galaretki truskawkowe ( na 0,5 l )
  • 1,25 l wody
  • 14 sztuka herbatników
  • blaszka 25 x 21 x 5
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Truskawkowy jogurtowiec
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy. Wsypujemy 3 galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do blaszki wkładamy papier do pieczenia i układamy herbatniki.

Do miski przekładamy jogurt i ser twarogowy miksujemy. Wlewamy półpłynną i ostudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki.

Gdy masa lekko się zetnie przelewamy na herbatniki do blaszki i wstawiamy do lodówki.

Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.

Półpłynną i ostudzoną galaretkę ostrożnie przelewamy na masę jogurtową i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Truskawkowy jogurtowiec
Galaretki wsypujemy do gorącej wody i mieszamy.
Truskawkowy jogurtowiec
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy herbatniki.
Truskawkowy jogurtowiec
Jogurt, serek i rozpuszczoną galaretkę miksujemy.
Truskawkowy jogurtowiec
Masę jogurtową wlewamy do blaszki z herbatnikami.