WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1058]

Sernik budyniowy na markizach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik z sera wiaderkowego zrobiony na ciastkach markizach. Masa serowa rozrabiana jest z jednym jajkiem i samymi żółtkami.

Sernik budyniowy na markizach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik budyniowy na markizach

 

  • 1kg sera wiaderkowego
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 125g masła
  • 1szkl. cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 250ml mleka
  • markizy
  • Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Sernik budyniowy na markizach

ETAP 1:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować po każdym do połączenia. Następnie na małych obrotach miksera dodać ser biały. Budyń rozmieszać w mleku i lać do masy serowej, wymieszać łyżką. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć na spodzie ciastka markizy przepołowione na pół tak aby były kremem do góry. Wylać na nie masę serową.

Sernik wstawić do piekarnika, na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Ciasto piec godzinę w temp. 170 stopni. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzony sernik posmarować czekoladą roztopioną z łyżką mleka w mikrofali lub w kąpieli wodnej i udekorować wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.

Sernik budyniowy na markizach
Sernik wystudzony i posmarowany czekoladą mleczną
Sernik budyniowy na markizach
Sernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik budyniowy na markizach
Masa serowa przelana do blaszki na ciastka
Sernik budyniowy na markizach
Połówki ciastek ułożóne w blaszce kremem do góry