Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Truskawkowy kompot

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepsze są domowe kompoty z przepisu babci

Truskawkowy kompot Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawkowy kompot

 

  • woda -0,5 l
  • truskawki - 1 kg
  • cukier -20 dag

Sposób przygotowania:

Truskawkowy kompot
Truskawki przebrać i oszypułkować. Umyć owoce i osączyć. Słoiki umyć, wyparzyć. Przygotować zalewę: Wodę zagotować z cukrem, do zagotowanej wody włożyć truskawki, doprowadzić do zagotowania. Truskawki z sokiem, wlać do słoików, zakręcić. Poddać pasteryzacji. Słoiki wkładamy do wody i gotujemy 25 minut, zależnie od wielkości słoi. Wyjmujemy słoiki z garnka i odwracamy je.
Truskawkowy kompot
Zagotowana woda z cukrem, dodane zostały truskawki i zagotowane
Truskawkowy kompot
kompot z truskawek gotowy do nalania do szklanek i picia